Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
KECSKE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
KECSKE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
KECSKE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
KECSKE klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Nemzetközi konferencia a hazai kecskeágazat fejlesztésének segítéséért
A Magyar Turizmus Zrt felkérésére benyújtott pályázat eredményeként, az eddig munkánk
elismeréseként, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesületnek ítélte a
Kecske Világszövetség (International Goat Association) a két világkonferencia (2012 és 2016)
közötti ”Európai Regionális Kecske Konferencia 2014” megrendezési jogát. A konferenciára
magyar-román határon átnyúló közös program keretében kerül sor Debrecenben (2014.
április 8.-10.) és Nagyváradon (2014. április 11.).
A konferencia megrendezésének célja alapvetően az, hogy idehozzuk a kecsketartás és
tenyésztés legfrissebb európai (és bizonyos részletekben a világ) legfrissebb eredményeit, és
ehhez a vendégeknek bemutassuk saját erőfeszítéseinek eredményeit. A konferencia témái
azokat a kérdéseket foglalják magukba, amelyekre minden kecsketartó és tenyésztő (valamint
kecske iránt érdeklődő) keresi a saját válaszait, illetve a másoktól hasznosítható válaszokat.
Ezeket az alábbiakban foglalhatjuk össze.
A konferencia programja
A konferencia fő címe és a plenáris ülés témája a következő: ”A kecske tartás környezeti
hatása és annak integrálása a fenntartható termelési rendszerbe”.
A tenyésztési szekcióban a három téma részleteinek megbeszélésére kerül sor: ”A helyi és
őshonos fajták használata a környezet védelemben és megőrzésben”; ”A nemzetközi fajták
(alpesi, búr, szánentáli, núbiai, stb.) adaptálása és hatásuk a helyi állományokra”; ”A
növekedésre irányuló szelekció hatása a kecske termelési képességeire”.
A takarmányozási szekció egy meghatározó témára épül fel: ”Az extenzív kontra intenzív
takarmányozási rendszer hatása: kihívások és lehetőségek”.
A környezetvédelmi és termelési rendszer szekcióban három téma megtárgyalására kerül
sor: ”Az alfölditől a domb- és hegyvidéki kecsketartásig: a mezőgazdasági fejlesztések
tudatos kihívásai”; ”Intenzív kontra extenzív kecske termelési rendszer (benne a technológiai
lehetőségekkel és követelményekkel)”; ”A kecsketartás állatjóléti követelményeinek
biztosítása intenzív és extenzív termelési rendszerben”. E program keretében a következő
kerekasztal megbeszélésre is sor kerül:” Új kecske állatvédelmi protokoll kialakítása”.
Az állategészségügyi szekció munkája két fő téma köré csoportosul: ”A külföldi eredetű
vírusos és bakteriális betegségek (kényelv, CAEV, Schmallenberg, stb.) és azok hatásai a
helyi kecske állományokra”; ”Külső és belső paraziták: diagnózis és kezelés”.
A tenyésztési- és az állategészségügyi szekció közös programjaként egy workshop
megrendezésére is sor kerül az alábbi címmel: „A szaporítás menedzsment legújabb
eredményei – mesterséges termékenyítéstől az embrió átültetésen keresztül a szaporodási
betegségekig”.
A kecske termékek emberi egészséghez és táplálkozáshoz kapcsolódó kérdéseit két téma
keretében vitatják meg a humán egészség szekcióban: „A kisüzemi / farm szintű kontra ipari
tejfeldolgozás: a minőség biztosítás és a HACCP előírások használata a termék biztonság
megteremtésében”; „Funkcionális élelmiszerek kecsketejből és kecskehúsból”.
A fenti kérdések megtárgyalása különös hangsúly kap a EU következő időszakra (2014-
2020) vonatkozó KAP (Közös Agrárpolitika) előírásainak, követelményeinek és elérhető
támogatásainak függvényében. Tekintettel arra, hogy ezek ma még részleteiben nincsenek
kidolgozva, de fő vonalaiban már elérhetők lesznek a konferencia idején, e témáról szóló
előadásra is sor kerül a nyitó szekció keretében.
A fenti rendezvénnyel kapcsolatos információk elérhetők a konferencia honlapján
(www.ercg2014.org ), ahol a következő hetekben az angol mellett magyar nyelvű tájékoztatók
2
is megtalálhatók lesznek. Fontos információk találhatók meg a Magyar Juh- és
Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület (mjkkhe@gmail.com) honlapján is.
Fontos információk
Tekintettel arra, hogy a konferencia megrendezésével a hazai kecsketartók számára
máshonnan aligha, vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán elérhető információkat
kívánunk bemutatni, a konferencián elhangzó előadások követését folyamatos magyar nyelvű
tolmácsolással segítjük. Ezen felül, a konferencia előadásait magyar nyelven kinyomtatva is
elérhetővé tesszük az érdeklődők számára. Mindehhez, a hazai részt vevők számára
kedvezményes részvételi díjat dolgozunk ki és hirdetünk meg 2014 januárjában.
A konferencia programját – természetesen – a kecsketartásban használható eszközök,
takarmányok és kiegészítők, gyógyszerek és kezelési eljárások, stb. kiállítása egészíti ki.
A konferencia tudományos programját megelőző napon megrendezzük a „Magyarországi
Kecske- és Juhtej Termékek IV. Országos Versenyét” (2014. április 8.), ahol a „versenyző”
termékeket kiváló nemzetközi szakemberek bírálják, a hazai bíráló bizottság mellett. /Az első
versenyre 2001-ben a Pólus Centerben-, a másodikra 2003-ban a WEST END City Centerben,
és a harmadikra 2005-ben az OMÉK keretében került sor Budapesten./ A versenyre – jóllehet,
a konferencia időpontja miatt „korán”, a fejési szezon elején kerül sor – minden kecske- és
juhtej termék előállítót várunk. A verseny pontos részletei 2014 február végén olvashatók
lesznek a fent ismertetett honlapokon, de a Kistermelők Lapjában, a Magyar Állattenyésztők
Lapjában, a Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés című lapban, valamint heti és napi
lapokban is közzé tesszük.
Kérjük, kövessék figyelemmel a fenti honlapok információit!
Dr. Kukovics Sándor, SCS,, egyetemi magántanár
Elnök - Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület
Tel.: +36-30-636-9802; +36-30-9629-406
E-mail: mjkkhe@gmail.com / kovimekk@gmail.com / sandor.kukovics@atk.hu
ügyvezető igazgató - Juh Terméktanács
közép és kelet európai regionális igazgató – International Goat Association
Magyarországot képviselő szakértő – COPA-COGECA Working Party on Sheep
Meat, EU Advisory Group on Sheep Meat and Goat Meat, EU Forecast Group on
Sheep Meat and Goat MeatNemzetközi konferencia a hazai kecskeágazat fejlesztésének segítéséért
A Magyar Turizmus Zrt felkérésére benyújtott pályázat eredményeként, az eddig munkánk
elismeréseként, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesületnek ítélte a
Kecske Világszövetség (International Goat Association) a két világkonferencia (2012 és 2016)
közötti ”Európai Regionális Kecske Konferencia 2014” megrendezési jogát. A konferenciára
magyar-román határon átnyúló közös program keretében kerül sor Debrecenben (2014.
április 8.-10.) és Nagyváradon (2014. április 11.).
A konferencia megrendezésének célja alapvetően az, hogy idehozzuk a kecsketartás és
tenyésztés legfrissebb európai (és bizonyos részletekben a világ) legfrissebb eredményeit, és
ehhez a vendégeknek bemutassuk saját erőfeszítéseinek eredményeit. A konferencia témái
azokat a kérdéseket foglalják magukba, amelyekre minden kecsketartó és tenyésztő (valamint
kecske iránt érdeklődő) keresi a saját válaszait, illetve a másoktól hasznosítható válaszokat.
Ezeket az alábbiakban foglalhatjuk össze.
A konferencia programja
A konferencia fő címe és a plenáris ülés témája a következő: ”A kecske tartás környezeti
hatása és annak integrálása a fenntartható termelési rendszerbe”.
A tenyésztési szekcióban a három téma részleteinek megbeszélésére kerül sor: ”A helyi és
őshonos fajták használata a környezet védelemben és megőrzésben”; ”A nemzetközi fajták
(alpesi, búr, szánentáli, núbiai, stb.) adaptálása és hatásuk a helyi állományokra”; ”A
növekedésre irányuló szelekció hatása a kecske termelési képességeire”.
A takarmányozási szekció egy meghatározó témára épül fel: ”Az extenzív kontra intenzív
takarmányozási rendszer hatása: kihívások és lehetőségek”.
A környezetvédelmi és termelési rendszer szekcióban három téma megtárgyalására kerül
sor: ”Az alfölditől a domb- és hegyvidéki kecsketartásig: a mezőgazdasági fejlesztések
tudatos kihívásai”; ”Intenzív kontra extenzív kecske termelési rendszer (benne a technológiai
lehetőségekkel és követelményekkel)”; ”A kecsketartás állatjóléti követelményeinek
biztosítása intenzív és extenzív termelési rendszerben”. E program keretében a következő
kerekasztal megbeszélésre is sor kerül:” Új kecske állatvédelmi protokoll kialakítása”.
Az állategészségügyi szekció munkája két fő téma köré csoportosul: ”A külföldi eredetű
vírusos és bakteriális betegségek (kényelv, CAEV, Schmallenberg, stb.) és azok hatásai a
helyi kecske állományokra”; ”Külső és belső paraziták: diagnózis és kezelés”.
A tenyésztési- és az állategészségügyi szekció közös programjaként egy workshop
megrendezésére is sor kerül az alábbi címmel: „A szaporítás menedzsment legújabb
eredményei – mesterséges termékenyítéstől az embrió átültetésen keresztül a szaporodási
betegségekig”.
A kecske termékek emberi egészséghez és táplálkozáshoz kapcsolódó kérdéseit két téma
keretében vitatják meg a humán egészség szekcióban: „A kisüzemi / farm szintű kontra ipari
tejfeldolgozás: a minőség biztosítás és a HACCP előírások használata a termék biztonság
megteremtésében”; „Funkcionális élelmiszerek kecsketejből és kecskehúsból”.
A fenti kérdések megtárgyalása különös hangsúly kap a EU következő időszakra (2014-
2020) vonatkozó KAP (Közös Agrárpolitika) előírásainak, követelményeinek és elérhető
támogatásainak függvényében. Tekintettel arra, hogy ezek ma még részleteiben nincsenek
kidolgozva, de fő vonalaiban már elérhetők lesznek a konferencia idején, e témáról szóló
előadásra is sor kerül a nyitó szekció keretében.
A fenti rendezvénnyel kapcsolatos információk elérhetők a konferencia honlapján
(www.ercg2014.org ), ahol a következő hetekben az angol mellett magyar nyelvű tájékoztatók
2
is megtalálhatók lesznek. Fontos információk találhatók meg a Magyar Juh- és
Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület (mjkkhe@gmail.com) honlapján is.
Fontos információk
Tekintettel arra, hogy a konferencia megrendezésével a hazai kecsketartók számára
máshonnan aligha, vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán elérhető információkat
kívánunk bemutatni, a konferencián elhangzó előadások követését folyamatos magyar nyelvű
tolmácsolással segítjük. Ezen felül, a konferencia előadásait magyar nyelven kinyomtatva is
elérhetővé tesszük az érdeklődők számára. Mindehhez, a hazai részt vevők számára
kedvezményes részvételi díjat dolgozunk ki és hirdetünk meg 2014 januárjában.
A konferencia programját – természetesen – a kecsketartásban használható eszközök,
takarmányok és kiegészítők, gyógyszerek és kezelési eljárások, stb. kiállítása egészíti ki.
A konferencia tudományos programját megelőző napon megrendezzük a „Magyarországi
Kecske- és Juhtej Termékek IV. Országos Versenyét” (2014. április 8.), ahol a „versenyző”
termékeket kiváló nemzetközi szakemberek bírálják, a hazai bíráló bizottság mellett. /Az első
versenyre 2001-ben a Pólus Centerben-, a másodikra 2003-ban a WEST END City Centerben,
és a harmadikra 2005-ben az OMÉK keretében került sor Budapesten./ A versenyre – jóllehet,
a konferencia időpontja miatt „korán”, a fejési szezon elején kerül sor – minden kecske- és
juhtej termék előállítót várunk. A verseny pontos részletei 2014 február végén olvashatók
lesznek a fent ismertetett honlapokon, de a Kistermelők Lapjában, a Magyar Állattenyésztők
Lapjában, a Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés című lapban, valamint heti és napi
lapokban is közzé tesszük.
Kérjük, kövessék figyelemmel a fenti honlapok információit!
Dr. Kukovics Sándor, SCS,, egyetemi magántanár
Elnök - Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület
Tel.: +36-30-636-9802; +36-30-9629-406
E-mail: mjkkhe@gmail.com / kovimekk@gmail.com / sandor.kukovics@atk.hu
ügyvezető igazgató - Juh Terméktanács
közép és kelet európai regionális igazgató – International Goat Association
Magyarországot képviselő szakértő – COPA-COGECA Working Party on Sheep
Meat, EU Advisory Group on Sheep Meat and Goat Meat, EU Forecast Group on
Sheep Meat and Goat MeatNemzetközi konferencia a hazai kecskeágazat fejlesztésének segítéséért
A Magyar Turizmus Zrt felkérésére benyújtott pályázat eredményeként, az eddig munkánk
elismeréseként, a Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesületnek ítélte a
Kecske Világszövetség (International Goat Association) a két világkonferencia (2012 és 2016)
közötti ”Európai Regionális Kecske Konferencia 2014” megrendezési jogát. A konferenciára
magyar-román határon átnyúló közös program keretében kerül sor Debrecenben (2014.
április 8.-10.) és Nagyváradon (2014. április 11.).
A konferencia megrendezésének célja alapvetően az, hogy idehozzuk a kecsketartás és
tenyésztés legfrissebb európai (és bizonyos részletekben a világ) legfrissebb eredményeit, és
ehhez a vendégeknek bemutassuk saját erőfeszítéseinek eredményeit. A konferencia témái
azokat a kérdéseket foglalják magukba, amelyekre minden kecsketartó és tenyésztő (valamint
kecske iránt érdeklődő) keresi a saját válaszait, illetve a másoktól hasznosítható válaszokat.
Ezeket az alábbiakban foglalhatjuk össze.
A konferencia programja
A konferencia fő címe és a plenáris ülés témája a következő: ”A kecske tartás környezeti
hatása és annak integrálása a fenntartható termelési rendszerbe”.
A tenyésztési szekcióban a három téma részleteinek megbeszélésére kerül sor: ”A helyi és
őshonos fajták használata a környezet védelemben és megőrzésben”; ”A nemzetközi fajták
(alpesi, búr, szánentáli, núbiai, stb.) adaptálása és hatásuk a helyi állományokra”; ”A
növekedésre irányuló szelekció hatása a kecske termelési képességeire”.
A takarmányozási szekció egy meghatározó témára épül fel: ”Az extenzív kontra intenzív
takarmányozási rendszer hatása: kihívások és lehetőségek”.
A környezetvédelmi és termelési rendszer szekcióban három téma megtárgyalására kerül
sor: ”Az alfölditől a domb- és hegyvidéki kecsketartásig: a mezőgazdasági fejlesztések
tudatos kihívásai”; ”Intenzív kontra extenzív kecske termelési rendszer (benne a technológiai
lehetőségekkel és követelményekkel)”; ”A kecsketartás állatjóléti követelményeinek
biztosítása intenzív és extenzív termelési rendszerben”. E program keretében a következő
kerekasztal megbeszélésre is sor kerül:” Új kecske állatvédelmi protokoll kialakítása”.
Az állategészségügyi szekció munkája két fő téma köré csoportosul: ”A külföldi eredetű
vírusos és bakteriális betegségek (kényelv, CAEV, Schmallenberg, stb.) és azok hatásai a
helyi kecske állományokra”; ”Külső és belső paraziták: diagnózis és kezelés”.
A tenyésztési- és az állategészségügyi szekció közös programjaként egy workshop
megrendezésére is sor kerül az alábbi címmel: „A szaporítás menedzsment legújabb
eredményei – mesterséges termékenyítéstől az embrió átültetésen keresztül a szaporodási
betegségekig”.
A kecske termékek emberi egészséghez és táplálkozáshoz kapcsolódó kérdéseit két téma
keretében vitatják meg a humán egészség szekcióban: „A kisüzemi / farm szintű kontra ipari
tejfeldolgozás: a minőség biztosítás és a HACCP előírások használata a termék biztonság
megteremtésében”; „Funkcionális élelmiszerek kecsketejből és kecskehúsból”.
A fenti kérdések megtárgyalása különös hangsúly kap a EU következő időszakra (2014-
2020) vonatkozó KAP (Közös Agrárpolitika) előírásainak, követelményeinek és elérhető
támogatásainak függvényében. Tekintettel arra, hogy ezek ma még részleteiben nincsenek
kidolgozva, de fő vonalaiban már elérhetők lesznek a konferencia idején, e témáról szóló
előadásra is sor kerül a nyitó szekció keretében.
A fenti rendezvénnyel kapcsolatos információk elérhetők a konferencia honlapján
(www.ercg2014.org ), ahol a következő hetekben az angol mellett magyar nyelvű tájékoztatók
2
is megtalálhatók lesznek. Fontos információk találhatók meg a Magyar Juh- és
Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület (mjkkhe@gmail.com) honlapján is.
Fontos információk
Tekintettel arra, hogy a konferencia megrendezésével a hazai kecsketartók számára
máshonnan aligha, vagy csak nagyon komoly erőfeszítések árán elérhető információkat
kívánunk bemutatni, a konferencián elhangzó előadások követését folyamatos magyar nyelvű
tolmácsolással segítjük. Ezen felül, a konferencia előadásait magyar nyelven kinyomtatva is
elérhetővé tesszük az érdeklődők számára. Mindehhez, a hazai részt vevők számára
kedvezményes részvételi díjat dolgozunk ki és hirdetünk meg 2014 januárjában.
A konferencia programját – természetesen – a kecsketartásban használható eszközök,
takarmányok és kiegészítők, gyógyszerek és kezelési eljárások, stb. kiállítása egészíti ki.
A konferencia tudományos programját megelőző napon megrendezzük a „Magyarországi
Kecske- és Juhtej Termékek IV. Országos Versenyét” (2014. április 8.), ahol a „versenyző”
termékeket kiváló nemzetközi szakemberek bírálják, a hazai bíráló bizottság mellett. /Az első
versenyre 2001-ben a Pólus Centerben-, a másodikra 2003-ban a WEST END City Centerben,
és a harmadikra 2005-ben az OMÉK keretében került sor Budapesten./ A versenyre – jóllehet,
a konferencia időpontja miatt „korán”, a fejési szezon elején kerül sor – minden kecske- és
juhtej termék előállítót várunk. A verseny pontos részletei 2014 február végén olvashatók
lesznek a fent ismertetett honlapokon, de a Kistermelők Lapjában, a Magyar Állattenyésztők
Lapjában, a Magyar Juhászat és Kecsketenyésztés című lapban, valamint heti és napi
lapokban is közzé tesszük.
Kérjük, kövessék figyelemmel a fenti honlapok információit!
Dr. Kukovics Sándor, SCS,, egyetemi magántanár
Elnök - Magyar Juh- és Kecsketejgazdasági Közhasznú Egyesület
Tel.: +36-30-636-9802; +36-30-9629-406
E-mail: mjkkhe@gmail.com / kovimekk@gmail.com / sandor.kukovics@atk.hu
ügyvezető igazgató - Juh Terméktanács
közép és kelet európai regionális igazgató – International Goat Association
Magyarországot képviselő szakértő – COPA-COGECA Working Party on Sheep
Meat, EU Advisory Group on Sheep Meat and Goat Meat, EU Forecast Group on
Sheep Meat and Goat Meat
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!