Kecske: Sajtkészítés (fórum)

Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1059 fő
  • Képek - 529 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 47 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

KECSKE klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1059 fő
  • Képek - 529 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 47 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

KECSKE klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1059 fő
  • Képek - 529 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 47 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

KECSKE klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a KECSKE klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1059 fő
  • Képek - 529 db
  • Videók - 12 db
  • Blogbejegyzések - 47 db
  • Fórumtémák - 30 db
  • Linkek - 2 db

Üdvözlettel,

KECSKE klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sajtkészítés

Ezt a témát [Törölt felhasználó] indította 14 éve

Az eddigi fórumtémák közül még nem esett szó a sajtkészítésről, így gondoltam nekibátorodom.
Én a folyékony tejoltóra esküszöm, hiszen könnyen beszerezhető és az adagolása is igen egyszerű a porhoz képest.Sajtkészítésnél én egy nagyon egyszerű receptet követek. A beoltani kívánt tejet 39-40fokra hevítem lassú tüzön, majd ezt mikor eléri beoltom a tejet és a tüzet elzárom. Ezután egy óráig pihentetem, míg meg nem alvad. Az alvadék minőségét érdemes ellenőrizni. Miután kész az alvadék, ismét lassú tüzre helyezzük, eközben folyamatos kevergetés mellett törjük az alvadékot.A kereskedelembe kapható sajtkultúrát ilyenkor érdemes bele tenni ha van. Ezt is kb.40fokra hevítve kb.30-40 percig.Ekkor már jól elkülönül a savó és a túró. Leszűrjük az edény tartalmát, majd számunkra megfelelő nagyságú és alakú présbe tesszük. Én tiszta konyharuhában szoktam kicsavarni a még benne lévő savót, és ez egyben meg is adja a sajt formáját és ezt a ruhában hagyva egy estét állni hagyom. Kibontva a ruhából, olyan sós langyos vízbe teszem amelyben a gombócom úszkál akár egy napot is. Ezután pár órát száradni hagyom, és lényegében ezután már fogyasztható is.Ez a natúr fajta.
A sajt ízesítését én a leszűrés után végzem és így kerülnek a "présbe". /kapor,petrezselyem,bors,kömény,snidling,stb./
Amit még tudni érdemes, hogy a kecskesajt íz és állagromlás nélkül fagyasztható.
Várom a hozzászólásokat és más elkészítési javaslatokat.

Hozzászólások eddig: 83

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Baráth Csaba üzente 11 éve

Sziasztok!

Kecsketartással foglalkozunk, a tejből sajtot, joghurtot és túrót készítünk.
Ha bárkinek segítségre lenne szüksége keressen meg bátran.
Ha az oldalamról küldesz üzenetet azt sokkal gyorsabban megkapom:

http://borsosmajor.yolasite.com

Sikeres kecskézést mindenkinek!

Válasz

pálinkás zoltán üzente 11 éve

meg valamit elfelejtettem 5l tejböl kb60 70 dkg sajt keszül a kerdesem az lenne h sajtformaban mekkora sujt kell ra raknom es menyi ideig. meddig kell sos leben aztatnom. p.zoli7979@freemail.hu ra kernem köszönöm a tanacsokat.

Válasz

pálinkás zoltán üzente 11 éve

sziasztok,legyetek kedvesek küldjetek nekem sajt recrpteket köszönöm szepen.p.zoli7979@freemail. hu ra.a sajthoz megvan minden csak recept nincs.

Válasz

Rajnai György üzente 12 éve

Amit most írok, azt csupa jókedvvel, és mosolyogva írom:) Látszik, hogy nincs még gyermeked, de szívből kívánom, hogy ami késik, az ne múljon:) Az eldobható Liberó, és Pampers eldobható egyszer használatos pelenkák korában is szükség van a hagyományos textilpelenkákra! Nem abba tojik a gyerkőc, hanem azon fekszik, böfizik, azzal töröljük meg a száját, előkének is használható... és még sorolhatnám. Tehát nem a szaros pelenkát gondoltam kimosni 3x, és utána abban szűrni a sajtot, hanem kimondottan erre a célra vennék pelust.

Én jövőre pneumatikus prést szeretnék csinálni, amit a kompresszorra kötve, egy munkahenger fog működtetni. A terv már megvan, a kivitelezés majd a tavasszal kezdődik. Egyébként bőven elég a megfurkodott műanyagtál. Nézz vissza a hozzászólásokba, ott találsz a képeim között elkészült sajtokat, és ott megtalálod a lyukas tálka fényképét is.

Másfél óra, és 2012!

Válasz

Márton András üzente 12 éve

Szia, írj hamar, mert minden megvásárolt géz értékes forintokat jelenthet neked, SZJA-kedvezmény formájában neked vagy közeli hozzátartozódnak!

Figyu, vegyél egy új textilpelenkát, de ha sok sajtot akarsz, egy új lepedő is megteszi, vagy egy rossz pamutpóló:). Én kaptam egy műszálas olyat, mint a pelenka, azon csurgatom a túrót, mert hogy idén csak azt csináltam.

A másik. Létezik egy olyan művelet, hogy mosás:), nos, az szinte teljesen kitisztítja a pelenkát. Egyet jegyezz meg, azért mondom, mert én tanultam, mégpedig azt, hogy teljes sterilitás nincs. A sterilitás valószínűségi alapon számítódik. Olyasmiről viszont beszélhetünk, hogy valami pl. 0,01%-os biztonsággal steril. Tehát, ne gondold, hogy ha a kakis pelenkát 100x is kimosod, nem lesz benne E. Coli. Viszont ha pl. mondjuk 3x rendesen kimosod, mondjuk 0,01%-os biztonsággal nem lesz benne E. coli.

Hiányolom, hogy sokan nem szeretik, értik, tanulják a kémiát. A kémiában a 3-as szám elég bűvös, pl. ha egy szennyezett lombikot elsőre szemre tisztára elmosol egy oldószerrel, ha még 2x egymás után kiöblíted, tisztának mondható.

Kakis pelenkára levetítve, nekem még mondjuk nincs gyerekem, de a kakis pelenkáról a nagyrész kakit eltávolítani valamivel, majd utána langyos vízben kiáztatni, utána kicsavarni, majd megint langyos tiszta vízbe áztatni, kicsavarni, utána megint, egész addig, míg majdnem tiszta a róla lejövő víz. Na, ez után menjen a mosógépbe. A kakis víz meg mehet a kertbe, vagy a komposztra, jó trágya.

Sajtforma: elgondolásom szerint szerintem a legjobb sajtforma egy kb. szúnyogháló lyukméretű, vagy esetleg kicsit nagyobb jukméretű, merev drótból készült forma, aminek csak a teteje lyukas. Képzelj el egy hengert, aminek csak a felső alapja hiányzik. Na, ott nyomod le a súllyal. Jó lehet, ha az a rész, amit nyomsz a súllyal, az is drótos, a szellőzés miatt, de lehet, az lehet tömör is, nem tudom, nem értek hozzá.

Szerintem érted.

Ezt a formát be a mosogatóba, körömkefével nekiugrani, és már tiszta is ... No more problem...

Ha ilyet nem gyártanak sehol, mert miért gyártanának jót:), akkor keress használt fritőz-krumplilecsurgatót, és abba rakd bele a pelusban a sajtot. Az a legjobb, dőlni fog belőle ki a savó.

A műanyag forma lyukasztgatása nem hatékony. Kb. ha 30%-nyi lyukat tudsz bele fúrni, mint az egész felület.

De a lisztszita is jó, csak az oldalt nem perforált. A régiek voltak jók, amik alja rézháló volt, nekem van is, csak a fakeret már szétment. De nem dobtam ki, mert kellhet majd ... Meg vörösrezet nem dobunk ki:).

BUÉK!

Válasz

Rajnai György üzente 12 éve

Eddig gézt használtam, de mióta megszületett a kislányunk, azóta más szemmel nézek a hagyományos textilpelenkára:) Azért volt jó a géz, mert az alvadékot elősajtoltam, azaz melegítettem egy kicsit. A melegítés hatására összeállt olyan gumiszerűvé, és egy csöpp sem gurult ki a géz-hálón. Úgyis reformálni fogom tavasszal a sajtgyártást, és arra gondoltam (láttam a neten) hogy hagyományos műanyagcsöveket, ami a csatornázáshoz is használatos, feldarabolok olyan sajtméretűre, és abba teszek pelenkát, bele az alvadék, rá egy műanyag korong, és irány a prés.

Pécsi vagyok. Itt a sajnos csak az Anivetes oltót lehet kapni, ami Brun Presure névre hallgat. Semmi bajom vele, nagyon jól alvaszt, de kipróbálnék más fajtájút is. Majd rendelek az Equus.hu oldalról. Mivel ez 100 ml-es üvegekbe öntik ki itt helyben, nincs ráírva semmi kémiai információ. Így ezzel az infóval nem tudok szolgálni.

Érdekel ez a számlás gézvásárlás... majd írok. Köszi!

Válasz

Márton András üzente 12 éve

estefelnyolc@gmail.com

Válasz

Márton András üzente 12 éve

A géz nem túl ritka anyag, erre öntöd rá az alvadékot? Vagy olyan nagy pelyhekre áll össze a koagulált anyag? És még egy kérdés, ami nem hagy nyugodni. A sajtkészítés oltóenzimes kicsapásának lépése után a tejcukor nagy része a savóban marad. Kár érte, mert jó energiaforrás lenne a sajtkultúra baktériumainak, gombáinak.

GÉZ: ha sokat használsz, érdemes ÁFÁ-s számlát kérni róla mindig, így akár 19%-ot is spórolhatsz vele. Bővebben erről csak e-mailban, hogy ezt miért érdemes. Gyuri, te hová valósi vagy? Én budapesti vagyok.
Kíváncsi volnék az oltóanyag összetételére, pH, stb., gyanítom, hogy ez egy pufferált enzimoldat. Tudom, van tabletta formájú is.

Válasz

Rajnai György üzente 12 éve

Egy műanyagtálkát jól megfurkáltam (perforáltam), abba beleterítem a gyógyszertárban vásárolt gézt, aztán beleöntöm az alvadékot. A savó megy a kutyának. Ha lágy sajtot csinálok, akkor nem préselem, de ha hosszabb ideig akarom érlelni a sajtot, akkor a súlyának megfelelő nagyságú súllyal préselem, és közben forgatom.

Válasz

Márton András üzente 12 éve

Hozzád fogok akkor fordulni sajtkészítés ügyben. Én csak a szakmámból kifolyólag gondoltam, hogy így kell, tudod, biomérnök vagyok, sosem csináltam még sajtot:), csak tanultam ilyesmiket, nem pont ezt ... Vásznon csurgatod ki a savót, vagy hogyan? A préselést hogy oldod meg, csomót rá, s rá egy súlyt?

Válasz

Ugrás a(z) oldalra

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu